Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

До уваги батьків НВК № 10, у чиїх дітей є потреба в безглютеновому, безлактозному харчуванні! Проект «Безглютенове та безлактозне харчування в Україні» «Спеціальне харчування в Україні м. Львів

До уваги батьків НВК № 10, у чиїх дітей є потреба в безглютеновому, безлактозному харчуванні!

04.04.2019 в управлінні освіти відбулась зустріч з батьками, керівниками та шеф-кухарями закладів дошкільної освіти та НВК. Обговорювали питання введення дієтичного харчування дітям, які мають в такому харчуванні  потребу (за призначенням лікаря). Попередньо ознайомились з двотижневим меню. Батьків, котрі не були присутні на зустрічі, просимо ознайомитись з вказаним меню і рекомендаціями.

Проект «Безглютенове та безлактозне харчування в Україні» «Спеціальне харчування в Україні

м. Львів, 2017р.

Рекомендації щодо організації безглютенового (аглютенового)

дієтичного харчування

 В останні роки спостерігається зростання числа захворювань, обумовлених непереносимістю білка злакових (пшениці, жита, ячменю, вівса) – глютену. До таких захворювань відносять,алергію на білок пшениці, непереносимість глютену без целіакії і, власне, целіакію.

Непереносимість глютену клінічно проявляється у таких ознаках:

  • Діарея,
  • Блювота,
  • Збільшення розміру живота,
  • Болі в животі,
  • Зниження або підвищення апетиту,
  • Атопічний дерматит,
  • Анемія та ін.

Єдиним обґрунтованим методом лікування і профілактики ускладнень при непереносимості глютену є призначення суворої аглютенової дієти. У випадку целіакії дієта призначається довічно.

Мета призначення аглютенової дієти: забезпечення хворої дитини повноцінним харчуванням, виключення можливості токсичного впливу глютену на організм, покращення процесів травлення, попередження розвитку запальних і атрофічних процесів слизової оболонки тонкої кишки та інших уражених органів; сприяння нормалізації імунних і обмінних процесів.

Загальна характеристика дієти: аглютенова дієта містить фізіологічну норму основних харчових інгредієнтів та енергії. Із харчування виключаються всі продукти і страви, які мають у своєму складі пшеницю, жито, ячмінь, овес (табл. 1).

Таблиця 1

Продукти і страви, які містять глютен

 

Види продуктів Назва продуктів

 

Крупи, каші пшенична, манна, ячнєва крупи. Крупа «Геркулес», «Артек», «4 злаки», «7 злаків»
Борошно і висівки Пшеничне, житнє, вівсяне борошно і висівки
Дитячі молочні суміші з додаванням пшеничного борошна
Дитячі каші на основі пшеничної, манної, крупи і пластівців, «змішані злаки», «7 злаків», дитяче розчинне печиво

та інше

Дитячі консерви консерви для дитячого харчування з м’ясом, рибою,

овочами, фруктами, йогуртом, вершками, з вмістом пшеничного борошна чи манної крупи та інше

 

Хліб та хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, в складі яких є пшеничне, житнє, ячмінне, вівсяне борошно, крохмаль або згущувач з них хліб, сушки, сухарі, печиво, бублики, соломка, хлібці,

здоба, випічка, торти, кондитерські вироби, млинці,

пироги, ячмінні хлібці, кондитерські вироби з ячмінною патокою тощо

Макаронні вироби, в складі яких є пшеничне, житнє, вівсяне борошно, крохмаль або згущувач з них макарони, вермішель, ріжки, спагеті, лапша, фігурні вироби та інше
М’ясні і рибні напівфабрикати варена ковбаса, сосиски, напівфабрикати котлет,

вироби із рубленого м’яса і риби, пельмені, вареники,

сирники, консерви у томатному соусі, підливи до

м’ясних і рибних страв на пшеничному борошні,

борошно і сухарі

Молочні, кисломоочні продукти Молоко, кефір, сир твердий, у складі яких є пшеничний крохмаль або харчові добавки.
Напої хлібний квас, кавові напої (сурогат)

 

Необхідно також виключити продукти промислового виробництва, у яких глютеновмісні компоненти входять у вигляді додатків: згущувачів, формоутворювачів, стабілізаторів – так званий «прихований» глютен (табл. 2).

 

Таблиця 2

 

Продукти промислового виробництва, які містять «прихований» глютен

 

1.Ковбаси, сосиски, напівфабрикати із подрібненого м’яса і риби

2. М’ясні і рибні консерви, в тому числі для дитячого харчування, особливо в томатному соусі

3. Овочеві і фруктові консерви, особливо томатні пасти, кетчупи

4. Деякі види дитячих консервів для страв прикорму: м’ясо-овочеві, рибо-овочеві та інше

5. Деякі сорти морозива, йогуртів, дитячі сирки, сирні пасти, плавлені сирки, маргарини із глютеновмісними стабілізаторами

6. Деякі види оцтів (спиртовий, столовий), гірчиці, майонезу

7. Салатні, соєві, рибні та устричні соуси

8. Сухі супи, картопляні пюре швидкого приготування, готові супи у пакетах і в консервних банках, бульйонні кубики

9. Картопляні та кукурудзяні чіпси, кукурудзяні пластівці при використанні ячмінної патоки

10. Заморожена картопля «фрі»

11. Кавові напої, злаковий «кофе», деякі види чаю, кави – і какао суміші для швидкого

приготування, квас.

12. Багатокомпонентні сухі приправи і пряності

13. Імітація морепродуктів (крабові палички, крабове м’ясо та інше)

14. Карамель, соєві шоколадні цукерки з начинкою, східні солодощі, повидло промислового виробництва

15. Харчові добавки: барвники та екстракти Аннато Е160b, карамельні барвники Е150а – Е150d, вівсяна камедь Е411, мальтол Е636, етімальтол Е637, ізомальтит Е 953, мальти і мальтитний сироп Е965

При безглютеновій дієті обмежуються чи виключаються стимулятори травної системи, жовчогінні засоби та підвищувачі перистальтики кишечника: концентровані бульйони, плодоовочеві соки, жирні, смажені страви, пряності, соління, продукти і страви, які підсилюють бродіння у кишечнику ( цільне молоко, жилувате м’ясо).

Слід пам’ятати, що у дітей раннього віку в гострий період целіакії часто має місце непереносимість молока, молочного протеїну та / чи лактози (набута лактазна недостатність), сенсибілізація до інших харчових білків (рису, деяких видів м’яса, риби, яєць). Крім цього, у таких дітей часто виявляється непереносимість цукру (набута дисахаридазна недостатність). Тому їм виключаються з дієти овочі, що вміщують значну кількість целюлози, незрілі фрукти, газовані напої. Такі хворі потребують організації індивідуального безглютенового харчування.

Таблиця 3

Продукти, рекомендовані при безглютеновому харчуванні 

Крупи, каші Кукурудзяна, рисова, гречана, пшоняна,
Бобові Сочевиця, горох, квасоля
М’ясо телятина, яловичина, кріль, птиця
Риба Річкова (короп, карась, щука), морська (хек, минтай, тунець)
Олія Кукурудзяна, соняшникова, оливкова
Яйця Курячі , перепелині
Овочі Всі овочі нашої кліматичної зони
Фрукти Не кислі сорти яблук, груші, персики, кавуни, сливи, банани

 Кулінарна обробка 

Надається перевага відварюванню, запіканню, чи приготуванню їжі на пару. У приготуванні других страв з м’яса, птиці і риби допускається смаження до легкої кірочки, після чого страву доводять до готовності на слабкому вогні.

Їжа подрібнюється залежно від віку.

Температура готових страв 20–60 °С

Режим годування

5-6 разів на добу (залежно від віку)

 Рекомендовані страви 

  • супи, вегетаріанські, чи на слабкому бульйоні (м’ясному, рибному, курячому), із різних безглютенових круп і овочів, каші;
  • безглютенові кисломолочні продукти;
  • яйця, м’ясо, птиця, риба, овочі, фрукти;
  • ягоди солодких сортів;
  • цукор;
  • яблучний, винний оцет;
  • приправи (перець, часник, сіль, листя лаврове);
  • зелень (кріп, петрушка, салат тощо).

 Випічка 

  • хліб, печиво, млинці промислового виробництва з маркуванням «без глютену»;
  • хліб, печиво, млинці домашнього приготування з безглютенового борошна.

Напої 

  • соки розбавлені на 1/3 кип’яченою водою;
  • фруктові киселі (на кукурудзяному чи картопляному крохмалях);
  • чай чорний, зелений;
  • компоти неконцентровані.

Загальним принципом безглютенової дієти є виключення з раціону харчування всіх злаків, що містять глютен, а також продукти, що можуть його містити.

У відповідності з міжнародним стандартом CODEX STAN 118-1979 Об’єднанного комітету експертів ФАО/ВОЗ комісії Кодекс Аліментаріус стосовно до спеціальних дієтическіх харчових продуктів, призначених для людей, що мають непереносимість глютену (в ред. 2008року), а також в відповідності з Регламентом №1169/2011 Європейського Парламенту та Ради від 25.10.2011 про надання споживачам інформації про харчові продукти стосовно складу та маркування харчових продуктів, призначених для людей, що мають непереносимість глютену, – продукти харчування з пониженим вмістом глютену можуть містити 20-100 мг/кг глютену, а продукти харчування, вироблені тільки з безглютенової сировини, не повинні містити більш ніж 20 мг/кг глютену.

Відсутність глютену в безглютенових виробах позначуються міжнародним логотипом – перекресленим колосом. Як безглютенові (“gluten-free”) можуть маркуватися продукти, в яких вміст глютену складає не більш ніж 20 мг/кг.

Вітчизняне виробництво безглютенових замінників хліба представлене кількома виробниками. Широкий асортимент безглютенових хлібців представлений на ринку ТМ «Жменька», круп ТМ «Сквірянка», ТМ «Бест-Альтернатива». Продукція містить відповідне маркування і є більш бюджетною у порівнянні з імпортними аналогами.

Повноцінною заміною глютеновмісних продуктів у раціоні дітей з непереносимістю глютену різних ступенів важкості є нетоксичні для них злакові: рис, гречка, кукурудза, пшоно. Безпечними є також борошно і крохмалі з картоплі, батату, гороху, сої, горіхів

 Загальні принципи організації раціону:

 вуглеводний компонент складається за рахунок круп, що не містять глютену, картоплі, бобових, овочів, фруктів, ягід;

білковий та жировий склад раціону – за рахунок м’яса, яєць, риби, молочних продуктів, рослинного та вершкового масла (за умови, якщо останні не містять глютену)

Загальні принципи організації кухні і приготування їжі

 Для організації безглютенової дієти важливо виключити перехресну контамінацію продуктів, для цього необхідно виконати наступні правила:

 

  • Дитина, якій призначене безглютенове харчування, повинна мати персональний посуд: тарілку, чашку, ложку. Посуд і прибори, якими вона користується, мають відрізнятися за кольором чи малюнком, так, щоб дитина могла їх самостійно розпізнати.
  • Необхідно мати окремий промаркований посуд для приготування безглютенових страв, каструлю, пательню, дошки для нарізання, черпаки,  ножі, лопатки тощо. А за відсутності таких- ретельно промиті ті, що раніше використовувались для приготування глютенових страв.
  • Під час приготування глютенової і безглютенової випічки слід уникати попадання борошна, що містить глютен, на безглютенові страви, при цьому безглютенові страви рекомендується накривати чи ретельно упаковувати.
  • Кухонні поверхні мають бути ретельно протерті, щоб уникнути залишків борошна, крихт хліба, інших продуктів, що містять глютен;
  • Перед приготуванням безглютенових страв працівнику кухні необхідно помити руки, якщо перед тим використовувались глютеновмісні продукти;
  • При можливості зберігати безглютенові продукти в окремій шафі

Використання базової безглютенової дієти у дітей з непереносимість глютену, алергією на білок пшениці і целіакією дозволяє покращити «якість життя дітей», скоротити строки реабілітації, подовжити клініко-лабораторну ремісію, попередити розвиток можливих ускладнень, а випровадження дієти в ДНЗ дасть можливість дітям повноцінно спілкуватися з однолітками і бути включеними у дошкільний освітній процес.

Складено командою Проекту «Безглютенове та безлактозне харчування в Україні» «Спеціальне харчування в Україні», м. Львів, 2017 р.

Джерела:

  1. Codex Alimentarius Commission. Draft revised standard for gluten-free foods (CX/NFSDU 98/4, July 1998).
  2. Högberg L. Childhoood celiac disease. Clinical Aspects of Heredity, Diagnosis and Dietary Therapy // Linköping University Medical Dissertations No. 787, Faculty of health sciences, Linköpings University, Linköping and Norrköping, 2003, р. 51-58.
  3. Thompson, T J Questionable foods and the gluten-free diet: survey of current recommendations // J. Am. Diet. Assoc. 2000 Apr; 100(4), р. 463-465.
  4. Tribole E., Kupper C.; Pietzak М. Celiac sprue // N.Engl. J.Med. 2002 Aug 8; 347(6): 446-448.
  5. Методичні рекомендації для керівників освітних закладів і підприємств харчування «Методичні рекомендації про організацію харчування дітей у віці від 1,5 до 17 років, хворих на целіакію» // під ред. Булатової О.М , професора, д.м.н., – Санкт-Петербург, 2011г, с.6-27.
  6. «Страви узбекської кухні для безглютенового харчування» (методичні рекомендації для лікарів загальної практики, педіатрів, гастроентерологів), підготовлено в рамках проекту «Мережа інформаційних ресурсів у питаннях інвалідності для громадянського суспільства в Узбекистані»  за підтримкою Комісії Європейського Союзу // за реценз. Шамсієва Ф.С., Шомансурова Е.А.,Ташкент – 2006р., с.6-8.
  7. Методические рекомендации по питанию детей с целиакией и другими формами непереносимости глютеносодержащих злаков, разработаны та затверджені приказом Міністерства Охорони Здоров’я Республіки Білорусь від 13.07.2012 N 801.

8.         Організація лікувального харчування для дітей при целіакії (методичні рекомендації) за розробкою ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України» за реценз. Бережний В.В., Омельченко Л.І., Київ -2012р., с.7-11

 

                                                     ПРИМІРНЕ МЕНЮ – 1 ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Гречана каша з олією

Яйце варене

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Салат з огірків

Сік фруктовий

Фрукти

 

130

50

200

24

50

120

250

Обід:

Салат овочевий

Суп з локшиною (б/г, бл) на курячому бульйоні

Кури відварні

Рис з олією

Буряк тушкований

Компот із сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

250

50

130

50

200

24

Вечеря:

Риба (філе) тушкована з овочами

Картопляне пюре з олією

Чай з лимоном

Хлібець б/г

 

55/20

160

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
61,4 71,8 300 2102,6

(б/г – без глютену, б/л – без лактози)

І ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Гречка 40 5,04 1,32 26 139
Олія 8 0 7,9 0 71,9
Яйця 50 6,4 5,8 0,4 78,5
Огірки 40 0,3 0 1,0 5,2
Цибуля 10 0,14 0 0,91 4,1
Олія 5 0 4,9 0 44,9
Чай, лимон 0,1/5 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Капуста 40 0,7 0,04 1,9 10,8
Цибуля 10 0,14 0 0,9 4,1
Олія 3 0 2,9 0 26,9
Кури + локшина 25,0 60/90 9,1 9,2 0 120,5
Рис 40 2,8 0,2 29,8 135,2
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Буряк 50 0,75 0 4,5 20,5
Олія 5 0 4,9 0 44,9
Цибуля 10 0,14 0 0,9 4,1
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Вечеря
Риба 115 14,2 0,9 0 60,5
Цибуля 20 0,2 0 1,5 6,6
Морква 20 0,2 0,02 1,1 5,3
Лавровий лист 0,02 0 0 0 0
Олія 7 0 6,9 0 62,9
Картопля 240 3,4 0,7 27,7 139,4
Олія 8 0 7,9 0 71,9
Чай, лимон 0,1/5 0,04 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   61,4 71,8 300 2102,6

МЕНЮ – ІІ ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Кукурудзяна каша з олією, кунжутом

Яйце варене

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

135/10

40

200

24

120

250

Обід:

Салат овочевий

Борщ з м’ясом

Гуляш

Макарони рисові з олією

Огірок

Компот із сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

250

50

100

50

200

24

Вечеря:

Рибна котлета

Овочі тушковані з олією

Чай з лимоном

Хлібець б/г

 

110

200/220

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
64,3 84,2 317 2259,8

ІІ ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Кукурудзяна крупа 40 3,3 0,4 28,9 136
Кунжут 10 1,94 4,87 1,22 56,5
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Ванільний цукор 0,02 0 0 0 0
Яйце 45 6,4 5,8 0,4 78,5
Чай, лимон 0,1/3 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Морква 50 0,7 0,05 3,6 16,5
Олія 10 0 9,9 0 89,9
М’ясо 60 10,23 7,7 0 102,85
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Цибуля 10 0,14 0 0,91 4,1
Капуста 15 0,2 0,01 0,6 3,2
Буряк 50 0,6 0 3,6 16,4
Картопля 50 0,8 0,16 6,5 9,6
Цибуля 10 0,11 0 0,7 3,3
Морква 15 0,2 0,01 0,9 3,9
М’ясо 90 6,7 5,04 0 67,3
Макарони б/г 40 1,4 0,2 32,6 145,6
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Огірок 50 0,3 0 1 5,2
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Вечеря
Риба 120 13,3 7,1 0 68
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Олія 5 0 9,9 0 89,9
Картопля 150 3 0,6 24,5 123
Капуста 50 0,9 0,05 2,4 13,5
Морква 10 0,13 0,01 0,7 0,3
Цибуля 10 0,14 0 0,91 4,1
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Борошно б/г 5 0,45 0,1 3,8 17,9
Цукор 0 0 14,9 56,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   64,3 84,2 317 2259,8

МЕНЮ – ІІІ ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Фрикаделі з курятини

Макарони (б/г, б/л) з олією

Яйце варене

Помідор

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

80

100

40

50

200

24

120

250

Обід:

Салат з помідорів

Суп овочевий на курятині

М’ясна котлета

Пшоняна каша з олією

Салат із столових буряків в олії

Компот із свіжих фруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

200/250

90

130

50

200

24

Вечеря:

Рисова каша з курагою, родзинками, медом

Кисіль б/г

Хлібець б/г

 

150

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
58 75,5 331,8 2160

ІІІ ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Курятина 60 6,37 6,44 0 84.35
Олія 2 0 1,9 0 17,9
Цибуля 5 0,07 0 0,5 2,1
Яйце 40 5,1 4,6 0,3 63
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Макарони 40 5,04 1,32 26 139
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Помідор 50 0,6 0 1,8 10
Чай, лимон 0,1/5 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Помідор 50 0,3 0 1,0 5,2
Олія 6 0 5,9 0 53,9
Цибуля 10 0,1 0 0,4 3.28
М’ясо 90 14.4 10.8 0 144,7
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Курятина 30 3,1 3.1 0 40,1
Цибуля 20 0,2 0 1,5 6,6
Капуста 70 1,0 0,05 2,6 15.1
Пшоно 40 4,8 1,12 26,6 138,4
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Буряк 50 0,6 0 3,6 16,4
Олія 7 0 6,9 0 62,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Свіжі фрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Вечеря
Рис 40 2,8 0,2 29,8 135.2
Родзинки, курага 10 0,18 0 6,6 26,2
Мед 15 0,12 0 12 46,2
Олія 5 0 9,9 0 18,9
Кисіль б/г 20 0,08 0 34,6 135,2
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Всього:   58 75,5 331,8 2160

МЕНЮ – ІV ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Овочеве рагу з кунжутом на олії

Фрикадель м’ясна

Яйце варене

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

200

70

40

24

120

250

Обід:

Салат з огірка

Суп картопляний з рисом і м’ясом

Суфле з відварного м’яса запечене

Картопляне пюре з олією

Тушкована капуста з олією

Компот з сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

200/250

75

160

60

200

24

Вечеря:

Оладки морквяні з медом, родзинками

Кисіль б/г

Хлібець б/г

 

100/20

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
59,7 77,5 338,6 2281

ІV ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Картопля 150 2.1 0,4 17,1 86,1
Капуста 50 0,7 0,04 1,9 10,8
Цибуля 10 0,2 0 1,1 4,9
Морква 15 0,2 0,01 0,9 3,9
Зелений горошок 15 0,5 0,03 0,9 6
Кунжут 10 1,9 4,9 1,2 56,5
Олія 6 0 5,9 0 53,9
М’ясо 60 9,7 7,3 0 97,2
Олія 2 0 1,9 0 17,9
Яйце 35 4,4 4 0,2 54,9
Чай/лимон 0,1/5 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 10 0 0 14,9 56,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Огірок 50 0,3 0 1 5.2
Картопля 50 0,7 0,14 5,7 28,7
Рис б/г 15 1,1 0,08 11,2 50,7
М’ясо 90 10,2 7,7 0 102,8
Яйце 10 1,2 1,2 0,07 15,7
Цибуля 10 0,2 0 15,1 6,6
Морква 10 0,2 0,01 0,9 3,9
Картопля 200 2,8 0,6 22,8 114,8
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Капуста 70 1,0 0,05 5,6 15,1
Олія 10 9,9 0 0 89,9
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Вечеря
Морква 100 1,04 0,08 5,7 26,4
Олія 20 9,9 0 0 89,9
Яйце 5 5,1 4,6 0,3 63
Борошно б/г 20 0,9 0,2 7,6 35,8
Родзинки 10 0,18 0 6,6 26,2
Мед 15 0,12 0 12 46,2
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Кисіль 20 0,08 0 34,6 135,2
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   59,7 77,5 338,6 2281

МЕНЮ – V ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Омлет натуральний

Тушкований бурячок з морквою з олією

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

65

160

200

24

120

250

Обід:

Салат овочевий

Суп картопляний з м’ясними фрикадельками

Рибні котлети

Картопляне пюре з олією

Тушкована капуста

Компот з сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

200-250

80

160

50

200

24

Вечеря:

Фруктовий плов з родзинками, медом

Кисіль б/г

Хлібець б/г

 

150-180

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
59 76 327,5 2122,8

V ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Яйце 50 5.1 4,6 0,3 63,0
Буряк 150 1,8 0 10,9 49,2
Морква 50 0,5 0,04 2,8 13,2
Олія 16 0 15,9 0 143,8
Чай/лимон 0,1/5 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Морква 50 0,5 0,04 2,8 13,2
Олія 4 0 3,9 0 35,9
Картопля 50 0,7 0,14 5,7 28,7
М’ясо 60 9,7 14,5 0 97,2
Картопля 200 2,8 0,56 22,8 114,8
Риба 120 10,8 1,4 0 55,2
Яйце 10 1,3 1,2 0,07 15,7
Цибуля 20 0,2 0 1,5 6,6
Капуста 70 1,0 0,05 2,6 15,1
Олія 21 0 20,9 0 188,8
Цукор 15 0 0 19,9 75,8
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Вечеря
Рис 40 2,8 0,2 9,8 135,2
Яблука 30 0,12 0 2,9 11,4
Родзинки 10 0,18 0 6,6 26,2
Мед 15 0,12 0 12 46,2
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Цукор 20 0 0 14,9 56,9
Кисіль б/г 20 0,08 0 34,68 135,2
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   50 76 327,5 2122,8

МЕНЮ – VІ ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Макарони відварні б/г з олією

Яйце варене

Салат з огірків

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

150

40

50

200

24

120

250

Обід:

Салат овочевий

Суп овочевий на курячому бульйоні

М’ясна котлета

Гречка з олією

Тушкований буряк в олії

Компот з сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

200-250

90

130

60

200

24

Вечеря:

Картопляна запіканка з м’ясом

Чай з лимоном

Хлібець б/г

 

130/50

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
60 77 290,2 2084

VІ ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Макарони б/г, б/л 40 1,38 0,2 32,7 145.6
Олія 8-5 0 12,9 0 116,9
Яйце 40 5,1 4.6 0,3 63,0
Огірок 50 0,3 0 1,0 5,2
Цибуля 10 0,1 0 0,7 3.3
Чай, лимон 0,1-5 0,05 0 0,15 1.6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Морква 60 0,6 0,04 3,1 14.5
Олія 6 0 5,9 0 53,9
Капуста 70 1,0 0,05 2.6 15.1
Курятина 60 6 6,0 0 79,5
М’ясо 90 14,5 10,9 0 145,9
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Цибуля 15 0,2 0 1 4,9
Гречка 40 5,04 1,32 26 139
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Сухофрукти 20 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Буряк 50 0,6 0 3,6 16.4
Олія 10 0 4,9 0 44,9
Вечеря
Картопля 200 2,8 0,6 22,8 114,8
М’ясо 50 7,9 6,0 0 80,4
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Чай/цукор 0,1-15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,7 82
Всього:   60 77 290,2 2084

МЕНЮ – VІІ ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Риба відварна з овочами

Картопляне пюре з олією

Хлібець б/г

Чай з лимоном

Яйце варене

Сік фруктовий

Фрукти

 

90/50

160

24

200

40

120

250

Обід:

Салат із столових буряків в олії

Борщ український на курятині

Голубці з м’ясом

Компот з сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

200-250

180

200

24

Вечеря:

Рисова каша з курагою, родзинками, кунжутом, медом

Кисіль б/г

Хлібець б/г

 

200

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
59 70,0 306,5 2079,9

VІІ ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Риба 115 9,6 1,26 0 51
Морква 20 0,2 0,02 1,1 5,3
Цибуля 20 0,2 0 1,5 6,6
Картопля 200 2,8 0,6 22,8 114,8
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Яйце 1 шт 5,1 4,6 0,3 63,0
Чай, лимон 0,1-5 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Буряк 50 0,16 0 3,6 16,4
Цибуля 10 0,1 0 0,7 3,3
Олія 5 0 9,9 0 89,9
Курятина 60 5,8 5,9 0 77,1
М’ясо 90 14,5 10,9 0 145,9
Капуста 150 2.2 0,12 5,6 32.4
Рис 40 2,8 0,2 29,8 135,2
Олія 10 0 4,9 0 44,6
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Хлібець б/г 21 1,8 0,7 17,2 82
Вечеря
Рис 40 2,8 0,2 29,8 135,2
Родзинки, курага 10 0,18 0 6,6 26,2
Кунжут 10 1,9 4,9 1,2 56,5
Мед 15 0,12 0 12 46,2
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Кисіль 20 0,08 0 34,68 135
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   59 70,0 306,5 2079,9

МЕНЮ – VІІІ ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Фрикаделя з курятини

Рагу овочеве з олією

Яйце варене

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

75

200-220

40

200

24

120

250

Обід:

Салат овочевий

Суп гороховий на курятині

Оладки з печінки

Пшоняна каша з олією та кунжутом

Салат з буряків

Компот з сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

250

90

130

60

200

24

Вечеря:

Риба відварна з овочами

Огірок

Картопляне пюре з олією

Кисіль

Хлібець б/г

 

75

50

160

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
67 72 353 2275

VІІІ ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Курятина 60 6,4 6,5 0 84,3
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Яйце 40 5,1 4,6 0,3 63
Картопля 150 2,1 0,4 33,4 86,1
Капуста 50 0,7 0,04 1,88 10,8
Цибуля 15 0,2 0 1 4,9
Морква 15 0,2 0,012 0,9 3,9
Зелений горошок 15 0,5 0,03 0,9 6
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Чай, лимон 0,1-5 0,05 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Морква 60 0,6 0,04 3,1 14,5
Олія 5 0 4,9 0 44,9
Курятина 60 6,0 6,0 0 79,5
Горох 25 5,8 0,4 12,7 78,5
Печінка 80 10,96 2,16 0 64,8
Цибуля 15 0,2 0 1 4,9
Морква 15 0,2 0,012 0,9 3,9
Олія 5 0 4,9 0 44,9
Буряк 50 0,6 0 3,6 16,4
Кунжут 10 1,9 4,9 1,2 56,5
Пшоно 40 4,8 1,12 26,6 138,4
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Борошно б/г 20 1,8 0,4 15.2 77
Вечеря
Риба 115 14,1 1,8 0 72,3
Цибуля 20 0,2 0 1,5 6,6
Морква 20 0,2 0,016 1,1 5,3
Олія 5 0 4,9 0 45,9
Огірок 50 0,3 0 1 5,2
Картопля 200 2,8 0,6 22,8 114,8
Олія 8 0 7,8 0 73,4
Кисіль 20 0,08 0 34,68 135,2
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   67 72 353 2275

МЕНЮ – ІХ ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Риба (філе) тушкована з овочами

Картопляне пюре з олією

Чай з лимоном

Яйце варене

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

55/20

170

200

40

24

120

250

Обід:

Салат з огірка

Суп рисовий на курятині

М’ясна котлета

Гречана каша з олією

Салат із столового буряка в олії

Компот з сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

250

90

130

50

200

24

Вечеря:

Каша кукурудзяна з медом, кунжутом

Чай з лимоном

Хлібець б/г

 

200

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
66,7 62,7 306 2000

ІХ ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Риба 115 14,1 1,8 0 72,3
Морква 20 0,2 0,016 1,1 5,3
Цибуля 20 0,2 0 1,5 6,6
Олія 5 0 4,9 0 49,5
Картопля 250 2,1 0,4 33,4 86,1
Зелений горошок 15 0,5 0,03 0,9 6
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Яйце 40 5,1 4,6 0,3 63
Чай, цукор 0,1/15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Огірок 50 0,3 0 1,0 5,2
Курятина 60 6,0 6,0 0 79,5
Рис 15 1 0,08 11 50,7
Цибуля 10 0,112 0 0,7 3,3
Морква 15 0,2 0,012 0,9 3,9
М’ясо 90 14,4 10,8 0 144,7
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Гречка 40 5 1,3 26 138,8
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Буряк 50 0,16 0 3,6 16,4
Цибуля 5 0,056 0 0,4 1,6
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Борошно б/г 10 0,9 0,2 7,6 35,8
Вечеря
Кукурудзяна крупа 40 3,3 0,48 28,9 136
Мед 15 0,12 0 12 46,2
Кунжут
Чай, лимон 0,1/5 0,04 0 0,15 1,6
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   66,7 62,7 306 2000

МЕНЮ – Х ДЕНЬ

Меню Вихід готової страви
Сніданок:

Кукурудзяна каша, родзинки, кунжут, ван. цукор

Яйце варене

Чай з лимоном

Хлібець б/г

Сік фруктовий

Фрукти

 

200

40

200

24

120

250

Обід:

Салат овочевий

Борщ український на курятині

Плов рисовий з м’ясом і олією

Тушкована капуста з олією

Компот із сухофруктів + вітамін С

Хлібець б/г

 

50

200-250

180

60

200

24

Вечеря:

Суфле з відварного м’яса запечене

Каша гречана з олією

Кисіль б/г

Хлібець б/г

 

75

130

200

24

Всього Білки Жири Вуглеводи Калорії
50 65 335 2109

Х ДЕНЬ

Продукти Маса брутто, г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, Ккал
Сніданок
Кукурудзяна крупа 40 3,3 0,48 28,9 136
Кунжут 10 1,9 4,9 1,2 56,5
Ванільний цукор
Родзинки 10 0,18 0 6,6 26,2
Олія 8 0 7,9 0 71,9
Яйце 40 5,1 4,6 0,3 63
Чай, лимон 0,1/5 0,04 0 0,15 1,6
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Сік фруктовий 120 0,8 0 15,4 66
Фрукти 250 3,8 0 52,5 227,5
Обід
Олія 5 0 4,9 0 44,9
Морква 50 0,6 0,04 3,1 14,5
М’ясо 75 8,4 6,3 0 84,2
Буряк 50 0,6 0 3,6 16,4
Цибуля 10 0,112 0 0,7 3,3
Морква 10 0,1 0,008 0,6 2,6
Капуста 20 0,3 0,016 0,8 4,3
Рис 40 2,8 0,2 29,8 135,2
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Капуста 50 0,7 0,04 1,88 10,8
Олія 5 0 4,9 0 44,9
Сухофрукти 30 0,96 0 19,4 79,5
Цукор 20 0 0 19,9 75,8
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Картопля 50
Вечеря
М’ясо 75 8,4 6,3 0 84,2
Яйце 5 0,6 0,6 0,03 7,9
Цибуля 5 0,056 0 0,4 1,6
Борошно б/г 10 0,09 0,2 7,6 35,8
Гречка 40 5 1,3 26 138,8
Олія 10 0 9,9 0 89,9
Кисіль 20 0,08 0 34,68 135,2
Цукор 15 0 0 14,9 56,9
Хлібець 21 1,8 0,7 17,2 82
Всього:   50 65 335 2109

 

 

Супровідний лист до аглютенового та безмолочного меню.

Згідно спільного Наказу МОН і МОЗ України від 17.04.2006 р. «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» об’єм їжі повинен відповідати віку дитини. При розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здоров’я, сприймання продуктів (не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця тощо).

При непереносимості глютену, лактози і складових молока треба виключати злакові, які містять глютен (пшеницю, жито, ячмінь, овес) та молочні продукти, продукти похідні від них та продукти, які мають в своєму складі відповідні інгредієнти.

Засновуючись на рекомендаціях Головного позаштатного спеціаліста МОЗ України з дієтології О. В. Швеця, безглютенова та безлактозна дієта має враховувати усі особливості людини, а не лише обмеження можливості перетравлення лактози або неможливість вживання глютену.

Крупи, що не містять глютену, мають бути перебрані не тільки на предмет наявності каміння, але й злакових, що містять глютен (пшеницю, жито, ячмінь, овес).

Посуд та кухонне приладдя для приготування їжі без глютену має бути окремим. Пшеничне та інше борошно, що містить глютен, замінюють на рисове або кукурудзяне борошно без глютену, вершкове масло замінюють рослинною олією (наприклад, кукурудзяною), хліб як інгредієнт в стравах (наприклад, котлетах заміняти на картоплю та/або капусту, в омлет замість молока додавати воду та збільшити кількість яєць (згідно технології).

Для забезпечення раціону кальцієм рекомендується вводити кунжут, мак, молоду капусту,листя салату та іншу зелень, яка містить не тільки кальцій, а й бор, який утримує кальцій в організмі. Також важливо пропорційно поєднання з фосфором та магнієм, чого немає в м’ясі тварин, і що збалансовано в рослинах. Важливо пам’ятати, що більше 500 мг кальцію за один прийом їжі організм не засвоює.

Основою дієти має бути збалансований та адекватний за калорійністю набір харчових продуктів та напоїв. Рекомендовано включати в меню такі напої, як відвар шипшини та інші трав’яні чаї, соки давати без м’якоті (яблучний, березовий, виноградний, вишневий тощо). Також бажано включати мед, горіх, бобові, такі як червона сочевиця та квасоля.

Обмеження або виключення певних здорових харчових продуктів повинно бути рекомендовано лікарем на підставі сучасних об’єктивних досліджень та ефективності пробної дієти із виключенням лактози і глютену.

Лікар повинен рекомендувати додаткові джерела вітамінів, мінералів та інших харчових речовин, дефіцит яких може виникнути внаслідок дієти з обмеженням або виключенням лактози і глютену.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назва страви Коментар
Борщ з м’ясом і лавровим листом Без сметани
Борщ український з м’ясом і лавровим листом Без сметани
Борщ український на курятині Без сметани
Буряк тушкований Без томатних соусів
Голубці з м’ясом та лавровим листом Без поливок
Гречана каша з олією
Гуляш Згущувач-крохмаль
Картопляна запіканка з м’ясом Без сиру, молока
Картопляне пюре з олією
Каша з червоної сочевиці з олією
Кисіль На кукурудзяному крохмалі
Компот із сухофруктів
Кукурудзяна каша з горіхами, родзинками та ванільним цукром
Кури відварні
М’ясна котлета Згущувач, відварна картопля
Макарони відварні рисові (кукурудзяні) з олією
Напій з шипшини
Овочеве рагу з кунжутом Без томатних соусів
Овочеве рагу з олією Без томатних соусів
Овочі тушковані з лавровим листом та олією Без томатних соусів
Оладки гарбузові з медом, кунжутом і ванільним цукром Борошно кукурудзяне
Оладки з печінки Борошно кукурудзяне
Оладки кабачкові Борошно кукурудзяне
Омлет натуральний На воді
Плов рисовий з м’ясом і олією
Пшоняна каша з олією
Рагу овочеве з олією Без томатних соусів
Риба (філе) тушкована з овочами та лавровим листом Без томатних соусів
Риба відварна з овочами
Риба притушена (парова)
Рибна котлета
Рис з олією і кунжутом
Рисова каша з курагою, родзинками та ванільним цукром
Салат із столових буряків в олії Без томатних соусів
Салат із столових буряків з кунжутом Без томатних соусів
Салат овочевий
Сік фруктовий Без м’якоті