Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

Забудьте про відхаркуючі засоби: 7 заборон від Комаровського при лікуванні кашлю

Доктор Комаровський буває категоричний у своїх висловлюваннях, але завжди за здоровий глузд батьків – особливо, якщо це стосується здоров’я дітей. Тим більше, якщо дитина хвора. Варто уважно прислухатися до порад «українського Спока» і щодо лікування кашлю – точніше, методів, які застосовувати в лікуванні не можна.

В простудний сезон вам дуже знадобляться знання про лікування дитини без ризику затягнути хвороба і отримати ускладнення. Саме цією цінною інформацією поділився доктор Комаровський на своїй особистій сторінці в соціальній мережі:

“Протягом години я перебував в кімнаті з працюючим телевізором. Протягом години я 8 разів бачив рекламу ліків, які, за запевненням виробника, слід негайно ковтати при появі кашлю. Нерви вже не витримують слухати цей розвод державного масштабу!

1. Абсолютна більшість рекламованих ліків «від кашлю» – це відхаркувальні засоби і/або т. н. муколітики: препарати, що збільшують обсяг мокротиння (мокрота – утворений в легенях слиз) і роблять її рідшою, текучою (що теоретично полегшує її відкашлювання).

2. Абсолютна більшість випадків, коли у вас соплі, кашель і підвищення температури, – це хвороба верхніх дихальних шляхів: риніт, фарингіт, ларингіт. Відхаркувальні засоби збільшують кількість мокротиння! Навіщо вам збільшувати кількість слизу в легенях, коли у вас нежить або болить горло? Навіщо? Тому що сказали по телевізору?

3. Відхаркувальні засоби іноді (досить рідко) потрібні при деяких захворюваннях нижніх дихальних шляхів – бронхітах, пневмонії. Бронхіти і пневмонії лікують лікарі, а не люди, надивившись телевізора.

4. Відхаркувальні засоби не зменшують, а посилюють кашель, активізуючи відходження мокроти. Але при дефіциті рідини в організмі і/або при сухості повітря в приміщенні відхаркувальні засоби не можуть проявити свою дію: кашель підсилюють, але полегшення не приносять!У той же час, якщо ви багато п’єте, а в кімнаті чисте, прохолодне і вологе повітря, так відхаркувальні засоби не потрібні: мокрота в таких умовах не стає в’язкою і легко відкашлюється без всяких ліків.

Недивна в зв’язку з цим фраза з дуже відомого і, звичайно, ненашенского медичного підручника: «ефективність відхаркувальних засобів в порівнянні з великою кількістю гарячих напоїв не доведена».

5. У дітей кашель (сила кашльового поштовху) набагато слабкіше, ніж у дорослих. Після прийому відхаркувальних засобів діти часто не в змозі відкашлять збільшеної кількості мокротиння. Вона накопичується в нижніх дихальних шляхах, і це головна причина обструктивного бронхіту і запалення легенів.

Дати муколітик і вкласти дитину спати в теплій і сухій кімнаті (а таких кімнат у нас 90%) – найпростіший спосіб організувати ускладнення. А якщо на додачу до цього закладений ніс і підвищена температура тіла – так шанси перетворити тижневий нежить в місячне лікування пневмонії максимальні.

Не дивно, що в багатьох країнах муколітики настійно не рекомендуються дітям перших 5 років життя, а дати їх дітям до 2 років – це взагалі кримінал. Але нам пощастило! У нас (по шляху в Європу) можна всім підряд, без рецепта, і рекламувати у вечірньому праймі по телевізору.

6. Ще раз, для тих, хто ще не зрозумів: телевізор не повинен заміняти мозок. Це правило працює і в політиці, і при кашлі. Не купуйте відхаркувальні засоби без прямої вказівки лікаря. Якщо лікар на дому призначив відхаркувальні засоби дитині молодше 5 років – шукайте іншого лікаря, якщо дитині менше 2 років – терміново шукайте іншого лікаря.

7. Хочете полегшити кашель?

• одягніться тепліше;

• зробіть все, щоб в приміщенні був чисте, прохолодне (16-20 ° С) і не сухе повітря (відносна вологість 40-70%);

• стежте за носовим диханням (воно повинно бути!): Часте промивання сольовими розчинами і, якщо зовсім не під силу, судинозвужувальні засоби;

• пийте багато теплої рідини;

• знайдіть того, хто поставить діагноз;

• вимкніть телевізор.