Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

Кишенькові гроші: давати чи ні?

Батьки повинні розуміти, що кишенькові гроші – не нагорода за гарну поведінку і навчання, і не плата за допомога по дому. Це один з прийомів виховання, який має чітку мету – навчити дитину поводитися з грошима і правильно їх витрачати. 

Ці гроші дитина може використовувати за своїм розсудом, не звітуючи перед батьками, адже суворий контроль над витратами з їх боку позбавляє володіння кишеньковими грошима сенсу.

Наявність у дитини кишенькових грошей створює для нього можливість самостійно приймати рішення про необхідність тієї або іншої покупки. Замість постійних прохань що-небудь купити дитина може сам вибрати предмет, час і місце покупки. Обмеженість суми змушує його визначати пріоритети і аналізувати можливі варіанти витрачання коштів.

Отже, якщо ви вирішуєте видавати своєму синові або дочці кишенькові гроші, ви повинні відповісти для себе на кілька запитань.

З якого віку починати?

Найпоширеніша думка, що починати можна з того моменту, як дитина пішов до школи (6-7 років). Вважається, що в цьому віці діти вже розуміють, що гроші втрачати не можна, їх можна з користю витратити.

Від чого залежить  сума, яка видається?

Зручніше представити ці міркування в таблиці.

Від чого має залежати сума Від чого НЕ повинна
залежати сума
Від середніх сум, одержуваних однолітками (по можливості) Від отриманих відміток
Від можливостей родини (наприклад, складати певний відсоток від доходів дорослих) Від старання в домашніх справах
Від спільної домовленості з дитиною Від поведінки (виключаючи крайні випадки)
Від середнього рівня необхідних витрат Від настрою батьків
Від віку дитини Від ступеня уваги батьків до дитини

Скільки видавати?

Сума буде залежати, насамперед, від фінансового стану сім’ї і від віку дитини. Навіть якщо ваші можливості не обмежені, поспішати не варто. Починати потрібно з малих сум. Визначте, скільки грошей ваша дитина зможе витратити «з розумом» у відповідності зі своїм віком. Зрозуміло, що запити і потреби дітей постійно ростуть разом з ними, тому повинні збільшуватися і кишенькові надходження. Тут можна обговорити, які витрати дитина зможе самостійно оплачувати зі своїх коштів. У міру його дорослішання збільшуйте суму, додаючи до неї витрати на проїзний квиток, шкільні сніданки, канцелярське приладдя. В плані фінансових навичок користі від участі дитини в оплаті власних витрат буде більше.

Як часто давати гроші?

Діти, на відміну від дорослих, по-іншому сприймають час. Календарний місяць для них є досить великим терміном. Якщо дитині молодшого віку видавати кишенькові гроші відразу на весь місяць, то напевно він не зможе ними грамотно розпорядитися. Швидше за все, витратить всю суму в перші ж кілька днів. Він ще не вміє відслідковувати стан своїх фінансів. Тому краще керуватися принципом: чим менше вік, тим частіше видавати. Однак дітям старшого віку більш доцільно видавати кишенькові гроші раз на місяць – це підводить їх до усвідомлення такого важливого поняття, як «бюджет».

Як контролювати?

Якщо ви жорстко встановлюєте, що можна купувати на кишенькові гроші, а чого не можна, то вони як інструмент розвитку самостійного досвіду втрачають сенс. Важливо навчити дитину радитися з вами при виборі лише дорогої покупки, наприклад велосипеда або домашньої техніки. Навіть якщо дитина помиляється, варто ввічливо його переконати, але остаточний вибір залишається за ним. Голос батьків у процесі прийняття дитиною рішення має бути виключно рекомендаційним. Фінансові невдачі – частина науки управління грошима. Тому змиріться з втратами і можливим нераціональним витрачанням коштів на першому етапі – хороші уроки не бувають безкоштовними.

Видаючи кишенькові гроші, батькам варто дотримуватися деяких правил:

– Видача суми повинна бути регулярною і своєчасною. Ігнорування виплати або її відстрочка ведуть до виховання фінансової необов’язковості.

– З самого початку дитина повинна зрозуміти, чому батьки дають йому гроші і які витрати, які раніше несли батьки, йому доведеться покривати зі своїх кишенькових грошей. Тільки не забувайте, що кишенькові гроші – не прожитковий мінімум.

– Позбавлення кишенькових грошей не повинно використовуватися як покарання.

– Не міняйте правил. Якщо ви з якихось причин змушені піти на скорочення розміру кишенькових коштів, дитині необхідно пояснити обставини, що викликали це спрощення, і домогтися у нього розуміння. Всі зміни в правилах виплати кишенькового доходу повинні узгоджуватися з дитиною.

– Не робіть послаблень. Женіть від себе жалість і бажання компенсувати своєму чаду втрачені, занадто швидко або нераціонально витрачені кошти. Це підведе його до думки, що до батьків можна ставитися як до страхової компанії, яка в разі необхідності завжди покриє непередбачені втрати і збитки. Крім того, це похитне основи фінансового виховання, яке з серйозного заняття перетвориться для дитини в гру.

Автор: Т. А. Ареф’єва

Джерело: www.psychologis.com.uа