Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВАРАСЬКОГО ЗДО №10

       (згідно ліцензійних умов) станом на 01.01.2023 рік

Матеріально-технічне забезпечення Вараського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 здійснюється відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту», примірного переліку ігрового та навчально-дидактичного обладнання для закладів дошкільної освіти, затвердженого наказом МОН України від 19.12.2017 року №1633.

Проєктна потужність закладу складає 225  місць. Заклад працює за п’ятиденним робочим тижнем та 12-годинним режимом роботи.  

           У закладі функціонує 11 груп  (2 групи раннього віку, 9 груп передшкільного віку, з них – різновікові, спеціальні), методичний кабінет, медичний блок, пральня, харчоблок, кабінет психолога,  кабінет завідувача господарства, кабінет кастелянки, діловода. Групові та адміністративні приміщення  закладу  мають затишний та естетичний вигляд відповідають вимогам Санітарного регламенту.Щороку проводиться поточний і капітальний ремонт усіх приміщень, ревізія і ремонт системи теплопостачання,  вентиляційних та каналізаційних систем, систем водопостачання, заміна і ремонт технологічного обладнання.

Заклад  розташований в типовій двоповерховій будівлі, загальною площею (з підвалом 3978,3 кв.м.) та (без підвала 2621,6 кв.м). Дах будівлі-плоский, поєднаний з покриттям, несучими елементами якої є збірні залізобетонні плити. Покрівля – м’яка, з багатошарового руберойдового покриття з утеплювачем по цементно-піщаній стяжці. Водовідвід з покрівлі – організований з системою жолобів і металевих водостічних труб. Технічний стан задовільний. Заклад   підключено до міських мереж водопостачання, водовідведення, теплопостачання. Інженерні мережі в задовільному стані. Опалювальна система – централізована. Температурний режим дотримується. Санітарно-технічний стан системи водопостачання задовільний. Каналізація-централізована. Санітарно-технічний стан системи каналізації задовільний (протягом 2021-2022 років проведено ремонт із заміною сантехніки та каналізаційних труб у підвальному  приміщенні). В закладі  встановлені прилади обліку: електролічильник, лічильник тепла, терморегулятор, лічильники холодної і гарячої  води. Всі встановлені лічильники проходять повірку вчасно.

 Загальна площа території закладу 1,028 га. Територія  закладу та його будівля відповідають санітарним нормам. Заклад має огорожу по всьому периметру. Огорожа–металева, складається з металевих секцій. Стан огорожі незадовільний, секції  потребують заміни. Територія зелена, наявна велика кількість квітників та газонів.                                                                                                                                                                              

  Заклад має 11 окремих прогулянкових ігрових майданчиків із зеленими насадженнями, на  яких встановлені ігрові павільйони, пісочниці, ігрове, спортивне обладнання.  На території закладу розміщений спортивний майданчик з необхідним спортивним обладнанням. Для виконання завдань пізнавального, екологічного і трудового розвитку дошкільнят облаштовано дитячі городні ділянки, естетично оформлені квітники, висаджено фруктові, декоративні, дикоростучі дерева і кущі. На території  закладу є куточок лісу.     

Будівля знаходиться у належному стані. Приміщення закладу   має   затишний та естетичний вигляд. Щороку проводиться поточний ремонт усіх приміщень, будівля підключена до централізованої системи тепло, водопостачання та водовідведення.

Господарча зона має окремий в’їзд, на якому знаходяться будівлі для господарчих потреб. В підвальному приміщенні знаходиться овочесховище. Стан задовільний, але  потребують ремонту  сходи. Колодязі комунальних мереж на території закладу в належному стані.  

         На господарчій території є 3 контейнери для вивозу сміття (закритий кришкою), який встановлений на спеціальній площадці. Стан задовільний. На території закладу наявне зовнішнє освітлення- 6 ліхтарів.

В закладі   встановлена система пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу, є пожежний щит з інвентарем, 8  пожежних  кран-комлектів  та достатня кількість вогнегасників (ВКК-3,5 в кількості 24 шт та ВП-5 в кількості 5 шт.)

  • Cтворені умови для підвищення професійного рівня та самоосвіти педагогів, методичний кабінет забезпечений навчально-методичною літературою з грифом МОНУ; періодичною пресою «Практика управління  закладом»,  «Вихователь- методист», технічними засобами навчання. Педагоги мають можливість знайомитися з цими виданнями в електронному вигляді. Облаштовано місце для роботи практичного психолога, вчителя-логопеда,  керівника музичного, асистента-вихователя.
  • Групові приміщення

        У групових приміщеннях створені необхідні умови для належної організації життєдіяльності дітей. Групи повністю забезпечені твердим та м’яким інвентарем, відповідають санітарно-гігієнічним нормам та сучасним вимогам щодо естетичного оформлення та облаштування, створене  сучасне предметно-розвивальне середовище, що забезпечує умови для розвитку творчої та пізнавальної активності дошкільників і спрямоване на реалізацію завдань Базового компоненту дошкільної освіти через втілення принципу особисто-орієнтованого підходу.  Окрім того, проведений моніторинг предметно-ігрового розвивального середовища у кожній віковій групі показав, що педагоги активно, з ініціативою ставляться до створення умов для саморозвитку та самореалізації кожної дитини, наповнення предметно-ігрового середовища складає 90%. Аналіз паспортів ігрового середовища груп свідчить про те, що воно збагачується за рахунок не лише кількісного накопичення, а й через покращення якісних параметрів: естетики, гігієни, мобільності, динамічності, виготовлення сучасних дитячих меблів для ігрових центрів.

          До послуг дітей цікаві навчально-розвивальні посібники, сучасні ігри та іграшки, які розміщені в ігрових осередках, і створюють умови для розвитку творчої та пізнавальної активності дошкільників.

         Заклад  забезпечений самими необхідними господарчими товарами та інвентарем для прибирання приміщень, території закладу. Є потреба в придбанні нової газонокосилки для стрижки газонів. У закладі ведеться постійна та планомірна робота щодо матеріально-технічного забезпечення. До участі в покращенні умов перебування дітей активно долучаються батьки. Всі технічні засоби знаходяться в належному технічному стані, поставлені на облік, зберігаються відповідно до санітарно-технічних вимог.

       Заклад  забезпечений м’яким та твердим інвентарем, посудом та іншими господарчими товарами: придбані іграшки відповідно до віку дітей, спортивний інвентар, методичні посібники, дидактичний матеріал, канцелярські товари.

  • В музичній залі є сучасні технічні засоби навчання: піаніно, музичний центр, дитячі музичні інструменти, шафа для методичної літератури, обладнання для свят, розваг тощо. У 2021 було проведено частковий ремонт музичної ї зали (фарбування шпалер, циклювання паркету, заміна плінтусів).  
  • Приміщення харчоблоку розташовано на першому поверсі з виходом назовні. Укомплектовано необхідним технологічним електрообладнанням: холодильна камера, морозильний ларь, електром’ясорубка, універсальний електропривід, електросковорода, електрокип`ятильник,  жарочна шафа, електроплита на три конфорки та дві електроплити на  чотири конфорки, холодильник з морозильною камерою, картоплечистка, електроовочерізка та шафа холодильна.

 Харчоблок забезпечений необхідним кухонним посудом та технологічним обладнанням: столами для обробки продуктів харчування з покриттям з нержавіючої сталі та шафи для хліба. Обладнання відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Забезпечений харчоблок системою водопостачання-холодна, гаряча. Харчоблок закладу складається з цеху холодної обробки продуктів та гарячого цеху з приготування страв. Також   має  допоміжні приміщення (комора для сухих продуктів,   комора для овочів). Комора для зберігання продуктів облаштована стелажами, побутовими холодильниками, вагами. Для довгострокового зберігання овочів є спеціальне приміщення (овочесховище), яке знаходиться на господарчому дворі.

 В липні 2021 року був проведений ремонт двох цехів харчоблоку (облицювання плиткою, з заміною каналізації,  сантехніки). Були проведені також електротехнічні роботи (оновлена електропроводка з заміною вимикачів і розеток).  

  • Пральня   розташована на першому поверсі, яка складається з 2-х приміщень (пральня,  прасувальна.) В приміщенні пральні встановлені дві пральні автоматичні машинами. В прасувальній кімнаті встановлений стіл для прасування, є гладильна дошка та праски. Сушильних  машин та  пральних в  достатній  кількості. Стан пральні незадовільний. Пральна кімната  потребує  ремонту. Кошти були передбачені на 2022 рік, проте з воєнним станом   ремонт не проведений. Пральня забезпечується засобами для прання за кошти міського бюджету. На  пральні  придбаний  гладильний каток у  грудні 2022 року.
  • Медичний кабінет та ізолятор знаходяться на першому поверсі. Забезпечений необхідним медичним обладнанням, що відповідає вимогам Положень про медичний кабінет.  В медичному кабінеті знаходиться перелік лікарських засобів, виробів медичного призначення для надання невідкладної долікарської допомоги. У кабінеті медичної сестри наявні необхідні меблі (шафа для зберігання документації, шафа для ліків, стіл для стерильних медичних інструментів, ростомір, ваги). Поряд з медичним кабінетом та ізолятором є туалетна кімната, умивальник до якого підведена гаряча та холодна вода.  Ізолятор знаходиться поруч з кабінетом сестри медичної старшої, проте приміщення потребує ремонту.
  • У кабінеті завідувача господарства, який розташований на IІ поверсі, наявний стіл для документації з адміністративно-господарської частини і кімната для збереження миючих засобів.
  • Комора кастелянші обладнана стелажами для зберігання змінної постільної білизни, шафою для зберігання рушників. Є швейна машина  для ремонту спецодягу (білизни).

Педагоги, медичний персонал, адміністративний персонал та працівники бухгалтерії  мають можливість користуватися сучасними технічними засобами: 10 комп’ютерами та 6 ноутбуками з підключенням до Інтернет мережі, Wi-Fi, 10 принтерами, 1 копіювальний апарат, 2 телевізорами,  1 ламінатор, 1 проектор, акустичною системою, 1 портативна колонка.

        У підвальному  приміщенні в листопаді  місяці 2022 року за  кошти  міського бюджету облаштовано укриття. Всі діти і працівники  на  час  повітряної тривоги розміщуються. Укриття забезпечене двома туалетами і умивальниками. Є бочка  для запасу води  на 500 літрів.

       Матеріально-технічне забезпечення освітньої діяльності закладу на достатньому рівні. Фінансово-господарська діяльність  закладу  здійснюється відповідно до законодавчих та інших нормативно-правових актів на основі  кошторису, який складається і затверджується відповідно до законодавства. Джерелами фінансування закладу  є кошти: міського бюджету, у розмірі передбаченому нормативами фінансування.

Створені умови для навчання осіб з особливими освітніми потребами: на   вході в приміщення є пандус і кнопка виклику.