Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРОПУСКНИЙ РЕЖИМ

ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                                  наказ Вараського ЗДО №10 
                                                                                         від 16.02.2022 №37 а/г
Положення
про організацію пропускного режиму і правила поведінки
відвідувачів   Вараського ЗДО №10  

1.Загальні положення

Дане Положення розроблено відповідно до статті 53 Закону України «Про освіту», згідно з якою здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, розділу ІV п. 1.1. Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 № 1669, відповідно до якого керівник закладу освіти є відповідальним за створення безпечних умов освітнього процесу згідно із законодавством про охорону праці, цим Положенням; не дозволяє проведення освітнього процесу за наявності шкідливих та небезпечних умов, Статутом Вараського ЗДО №10 (далі-заклад)  та іншими нормативно-правовими актами, що регламентують вимоги до встановлення належного порядку роботи та створення безпечних умов для вихованців і працівників закладу, а також виключення можливості проникнення сторонніх осіб, порушення санітарно-епідеміологічного стану, виносу службових документів, матеріальних цінностей та інших порушень громадського порядку.

Контрольно-пропускний режим–сукупність заходів і правил, що запобігають можливості несанкціонованого проходу осіб, проїзду транспортних засобів, виносу (вивозу) майна на територію чи з території Вараського  ЗДО №10. Пропускний режим в будівлі закладу передбачає комплекс спеціальних заходів, направлених на підтримання та забезпечення встановленого порядку діяльності закладу і визначає порядок пропуску батьків дітей,  працівників, громадян до будівлі та внутрішніх приміщень закладу.

 Відповідальність та контроль за порядком здійснення пропускного режиму в приміщенні покладається на:

– директора  (або особу що його заміщує в даний момент);

 -завідувача  господарства;

– прибиральників службових приміщень.

Виконання вимог, що визначаються даним Положенням є обов’язковим для всіх працівників, які постійно або тимчасово працюють в закладі, дітей та їх батьків, всіх юридичних та фізичних осіб, що виконують свою діяльність чи знаходяться з інших причин на території закладу.

З метою ознайомлення відвідувачів Варалького ЗДО №10 з пропускним режимом і правилами поведінки відвідувачів дане Положення розміщується на стенді в холі першого поверху будівлі закладу та на офіційному інтернет-сайті.  

2. Порядок проходу в будівлю  

2.1 Пропускний режим в будівлю  закладу, а також відкривання/закривання дверей забезпечують сторожі, помічники вихователів, прибиральники  службових приміщень.

2.2. Контрольно-пропускний режим для батьків дітей:

2.2.1. В ранкові  і вечірні години проходять в будівлю через входи, які закріплені за  даною групою.

 2.2.2. Вихід дітей на прогулянку відбувається організовано у супроводі вихователя.

2.3. Контрольно-пропускний режим для працівників:

2.3.1. Працівники закладу проходять через центральний вхід. Вихователі вечірні години передають дітей батькам, що їх зустрічають.

2.4. Контрольно-пропускний режим для батьків (законних представників):

2.4.1.Батькам не дозволяється проходити до закладу з габаритними сумками чи валізами.

  2.4.2. Батьки, що супроводжують або зустрічають своїх дітей, до будівлі  закладу не заходять, а чекають дітей на вулиці.

2.4.3. На території закладу суворо заборонено: паління, вживання алкоголю та наркотичних речовин.

2.5. Контрольно-пропускний режим для відвідувачів закладу.

2.5.1. Відвідувачі проходять в будівлю через центральний вхід.

2.5.2. Особи, не пов’язані з освітнім процесом, які відвідують заклад за службовою необхідністю, пропускаються за погодженням з директором  (особою, що його заміняє) і записом в «Журналі обліку відвідувачів».

2.5.3. Посадові особи, які прибули до закладу з перевіркою, пропускаються при пред’явленні документу, що засвідчує особу з обов’язковим повідомленням адміністрації  закладу та відповідною реєстрацією.

2.5.4. Групи осіб, що відвідують  заклад для проведення і участі в масових заходах, семінарах, конференціях, оглядах тощо, допускаються в будівлю  закладу за дозволом директора.

2.5.5. На прийом до директора в години прийому або за викликом, відвідувачі пропускаються до закладу:

– в адекватному стані (визначається візуально).

2.5.6. Для виклику працівника закладу або представника адміністрації необхідно звертатись до чергового працівника.

2.5.7.  При відвідуванні закладу відвідувач зобов’язаний за проханням   чергового технічного працівника надати на візуальний огляд принесені з собою речі для недопущення проносу в будівлю  закладу алкоголю, наркотичних, вибухонебезпечних, легкозаймистих, отруйних речовин і рідин, заборонених для зберігання та перенесення без спеціального дозволу предметів, зброї та боєприпасів тощо.

2.5.8.  У випадку виявлення у відвідувача або в його речах зброї, речовин, рідин, предметів  черговий технічний працівник затримує відвідувача, негайно доповідає про випадок директору (особі, що його заміщує) та діє у відповідності до отриманих вказівок.

2.6. У разі виникнення конфліктних ситуацій, пов’язаних з допуском відвідувачів до будівлі закладу, черговий технічний працівник діє за вказівками директора.  

3. Правила поведінки відвідувачів  закладу:

3.1. Відвідувачі, що знаходяться в приміщенні  закладу зобов’язані:

– зберігати встановлений порядок і дотримуватись норм поведінки в громадських місцях;

– не допускати виявлення неповажного ставлення до педагогічного та обслуговуючого персоналу,   та інших відвідувачів  закладу;

– виконувати законні вимоги та розпорядження адміністрації та працівників  закладу;

– не створювати перепон належному виконанню адміністрацією, педагогами та працівниками  їх службових обов’язків;

– повідомляти  діловода про свою явку до  закладу за викликом директора;

– ставитись бережливо до майна  закладу, зберігати чистоту, тишу та порядок в приміщенні закладу;

– при вході до будівлі відвідувачі, що мають при собі кіно – і фотознімальну, звуко – і відеозаписуючу апаратуру, а також переносну комп’ютерну і оргтехніку зобов’язані отримати дозвіл директора на право входу, заносу та виносу матеріальних цінностей, а також зареєструвати технічні засоби в чергового технічного працівника – з метою контролю за виносом матеріальних цінностей з будівлі закладу.

3.2. Відвідувачам  забороняється:

– знаходитись в службових приміщеннях або інших приміщеннях без дозволу на те директора

– виносити з приміщення  документи, надані для ознайомлення;

– знімати зразки документів зі стенду, а також розташовувати на ньому оголошення, не узгодженні з адміністрацією;

-приносити в приміщення алкогольні, наркотичні, вибухонебезпечні і легкозаймисті речовини, колючі та ріжучі предмети, вогнепальну та холодну зброю;  

– палити в приміщенні та на території;

– факти порушень громадського порядку і завдані збитки приміщенню фіксуються в установленому порядку особами, котрі здійснюють пропускний режим.

4. Порядок пропуску представників засобів масової інформації

4.1. Працівники засобів масової інформації пропускаються в будівлю закладу за акредитаційними посвідченнями чи картками тимчасової акредитації при наданні редакційного посвідчення з дозволу директора.

4.2. Представники засобів масової інформації на заходи, що проводяться в приміщенні  закладу, пропускаються лише після перевірки документів, котрі підтверджують їх особу та з дозволу відповідних органів виконавчого комітету,  директора.

5. Порядок пропуску сил цивільного захисту (працівників аварійно-рятувальних служб)

5.1.Забезпечувати безперешкодний доступ силам цивільного захисту (аварійно-рятувальним формуванням, спеціалізованим службам та іншим формуванням цивільного захисту, призначені для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій) для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення надзвичайної ситуації, відповідно до ст. 20 Цивільного кодексу України.