Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

Правила внутрішнього трудового розпорядку НВК №10 на 2018-2020 роки

1.Загальні положення

 

1.1. Відповідно  до Конституції України громадяни України мають право на працю,  тобто на одержання гарантованої роботи з  оплатою праці відповідно   до   її   кількості   та   якості  і  не  нижче встановленого державою мінімального розміру,  включаючи  право  на вибір професії, роду  занять  і  роботи відповідно до покликання, здібностей, професійної  підготовки,  освіти  та   з   урахуванням суспільних потреб.

Навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І ступеня» № 10 підпорядкований управлінню освіти виконавчого комітету Вараської міської ради.

НВК № 10  розташований за адресою: м-н Вараш, буд.38, м. Вараш, Рівненська область.

В НВК № 10  трудова  дисципліна  ґрунтується   на свідомому виконанні  працівниками  своїх  трудових  обов’язків і є необхідною умовою  організації  ефективної  праці  і   освітнього процесу.

Трудова дисципліна в НВК № 10   забезпечується  методами  переконання  та заохочення до сумлінної   праці. До порушників дисципліни застосовуються заходи дисциплінарного та громадського впливу.

1.2. Правила внутрішнього трудового розпорядку НВК № 10  ( далі – Правила) поширюються  на всіх працівників закладу.

1.3. Метою цих Правил є визначення обов’язків  педагогічних  та інших працівників,  передбачених  нормами,  які встановлюють внутрішній   розпорядок   в   закладі.

1.4. Усі   питання,   пов’язані   із    застосуванням   Правил внутрішнього трудового розпорядку НВК № 10, вирішує директор закладу в межах наданих  йому  повноважень,  а  у  випадках,  передбачених  діючим законодавством і цими Правилами, спільно або за погодженням з профспілковим комітетом.

 

2.Порядок прийняття і звільнення працівників

 

2.1. Громадяни України  вільно  обирають  види  діяльності,  не заборонені законодавством,   а   також   професію,   місце  роботи відповідно до своїх здібностей.

Працівники НВК № 10 приймаються на роботу директором за трудовими договорами,  контрактами  відповідно до чинного законодавства.

2.2.При прийнятті на  роботу  керівник зобов’язаний    зажадати    від    особи,   що працевлаштовується:

– подання трудової книжки,  оформленої у встановленому порядку,

– пред’явлення паспорта,  диплома або іншого документа про освіту чи професійну підготовку.

Військовослужбовці,  звільнені із Збройних Сил  України, Служби безпеки України, Прикордонних військ України,  інших  військових  формувань,  створених  відповідно  до законодавства   України,   та   військовослужбовці,  звільнені  із Збройних  Сил  колишнього Союзу РСР і Збройних Сил держав учасниць СНД, пред’являють військовий квиток.

Особи, які влаштовуються на роботу,  що  вимагає  спеціальних знань, зобов’язані  подати  відповідні  документи  про  освіту  чи професійну підготовку (диплом,  атестат,  посвідчення), копії яких завіряються керівником  закладу  і  залишаються в особовій справі працівника.

Особи, які приймаються на роботу  в  заклад, зобов’язані подати медичний висновок про відсутність протипоказань для роботи в закладі освіти.

При укладанні трудового договору забороняється  вимагати  від осіб, які  приймаються на  роботу,  відомості  про  їх партійну та національну приналежність,  походження та документи,  подання яких не передбачено законодавством.

2.3.Посади педагогічних працівників у закладі заміщуються відповідно  до вимог Законів України «Про освіту» та «Про дошкільну освіту». Прийняття на роботу  працівників НВК № 10 оформляється наказом по закладу, який оголошується працівнику під розписку .

2.4.Працівники  закладу можуть працювати за сумісництвом відповідно до чинного законодавства. На тих , хто працює за сумісництвом, трудові книжки ведуться за основним місцем роботи. Запис у трудову книжку відомостей про роботу за сумісництвом проводиться за бажанням працівника керівником за місцем основної роботи.

2.5. Ведення трудових  книжок  в НВК № 10 здійснюється   згідно   з Інструкцією про  порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах  і   організаціях,   затвердженої   спільним   наказом Мінпраці, Мінюсту  і  Міністерства  соціального  захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58. На осіб, які працювали понад п’ять днів, ведуться трудові  книжки.

Трудові книжки  працівників НВК № 10 зберігаються в закладі як документи суворої звітності. Відповідальність за організацію ведення обліку,  зберігання і видачу трудових книжок покладається на директора.

2.6.Приймаючи  працівника або переводячи його в установленому порядку на  іншу  роботу,  директор зобов’язаний:

а) роз’яснити працівникові його права і обов’язки та  істотні умови праці,  наявність на робочому місті,  де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки  їх  впливу  на здоров’я,  його права на пільги і компенсації за  роботу  в  таких  умовах  відповідно  до   чинного законодавства і колективного договору;

б) ознайомити  працівника з Правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

в) визначити  працівникові  робоче  місце,  забезпечити  його необхідними для роботи засобами;

г) проінструктувати працівника з  питань охорони праці, цивільного захисту, безпеки життєдіяльності,  виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони.

2.7. Припинення трудового договору може  мати  місце  лише  на підставах, передбачених   чинним   законодавством,   та   згідно з умовами, передбаченими в контракті.

2.8.Розірвання трудового договору з ініціативи  власника  або уповноваженого ним  органу  допускається у випадках,  передбачених чинним законодавством та умовами контракту.

Звільнення педагогічних     працівників    за    результатами атестації, а  також  у   випадках   реорганізації, ліквідації   закладу, скорочення кількості   або   штату   працівників   здійснюється  у відповідності з чинним законодавством.

2.9.Припинення   трудового   договору з працівником оформляється  наказом керівника.

2.10. Керівник зобов’язаний в  день  звільнення   видати   працівникові   належно оформлену трудову   книжку   і   провести   з   ним  розрахунок  у відповідності з  чинним   законодавством.   Записи   про   причини звільнення у трудовій книжці повинні проводитись у відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням  на  відповідний пункт, статтю  закону.  Днем  звільнення  вважається останній день роботи.

 

3.Основні права та обов’язки працівників

 

3.1.Педагогічні працівники НВК № 10 мають право на:

– захист професійної честі, гідності;

– вільний вибір форм,  методів,  засобів навчання,  виявлення педагогічної ініціативи;

– індивідуальну педагогічну діяльність;

– участь у громадському самоврядуванні;

– користування подовженою оплачуваною відпусткою;

– пільгове  забезпечення  житлом  у  порядку,   встановленому законодавством;

-підвищення  кваліфікації,  перепідготовку,  вільний   вибір змісту, програм,   форм  навчання,  організацій  та  установ,  які здійснюють підвищення кваліфікації і перепідготовку.

3.2.Працівники НВК № 10 зобов’язані:

а) працювати сумлінно,  виконувати навчальний  режим,  вимоги Статуту   закладу       і  Правила  внутрішнього  трудового розпорядку, дотримуватись дисципліни праці;

б) виконувати   вимоги  з  охорони  праці, цивільного захисту,   безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії,    протипожежної    безпеки,     передбачені відповідними правилами та інструкціями;

в)берегти   обладнання,   інвентар,   матеріали,   навчальні посібники тощо,  виховувати  у дітей, учнів  бережливе  ставлення   до   майна   закладу.

Працівники НВК № 10  в установлені терміни повинні проходити медичний огляд у відповідності з чинним законодавством.

3.3.Педагогічні  працівники  закладу повинні:

а) забезпечувати умови  для  засвоєння  вихованцями,  учнями  освітніх  програм   на рівні обов’язкових державних вимог,  сприяти розвиткові здібностей дітей, учнів;

б)настановленням   та   особистим   прикладом   утверджувати повагу до    принципів    загальнолюдської     моралі:     правди, справедливості, відданості,   патріотизму,   гуманізму,   доброти, стриманості, працелюбства, інших доброчинностей;

в)виховувати повагу до батьків,  жінки, культурно-національних, духовних,  історичних  цінностей  України,   державного і соціального устрою,  цивілізації, відмінних від  власних,  дбайливе   ставлення   до   навколишнього середовища;

г) готувати до свідомого життя в дусі взаєморозуміння,  миру, злагоди між усіма народами,  етнічними, національними, релігійними групами;

д) додержувати педагогічної етики,  моралі, поважати гідність дитини, учня;

е) захищати  дітей від будь-яких форм фізичного або психічного насильства;

є) постійно   підвищувати   професійний  рівень,  педагогічну майстерність і загальну культуру.

3.4.Коло  обов’язків (робіт),  що їх виконує кожний працівник за своєю спеціальністю,  кваліфікацією  чи  посадою,  визначаються посадовими інструкціями, інструкціями з охорони праці,  безпеки життєдіяльності, положеннями  і   Правилами   внутрішнього   трудового розпорядку НВК № 10, затвердженими    в установленому порядку,  та умовами трудового договору (контракту) працівника,  де ці обов’язки конкретизуються.

 

4.Основні обов’язки керівника

 

4.1.Директор НВК № 10 зобов’язаний:

а) забезпечити необхідні організаційні  та  економічні  умови для проведення  освітнього процесу  на  рівні  державних стандартів якості освіти,  для ефективної роботи  педагогічних  та інших працівників    закладу  відповідно   до   їхньої спеціальності чи кваліфікації;

б) визначити педагогічним працівникам робочі місця, своєчасно доводити до відома розклад занять, уроків, забезпечувати  їх  необхідними засобами роботи;

в)удосконалювати освітній процес,  впроваджувати в практику  кращий  досвід роботи,  пропозиції педагогічних та інших працівників, спрямовані на поліпшення роботи закладу;

г) організовувати атестацію педагогічних кадрів НВК № 10, їх  правове  і професійне навчання;

д) укладати  і  розривати  трудові угоди,  контракти  з педагогічними та іншими працівниками НВК № 10 відповідно до чинного законодавства,  Законів України “Про освіту”,”Про дошкільну освіту”;

е) доводити  до  відома  педагогічних  працівників  у   кінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році;

є) сприяти видачі заробітної плати педагогічним та іншим працівникам у встановлені строки.  Надавати відпустки всім працівникам закладу  відповідно до графіка відпусток;

ж) забезпечити  умови охорони праці,  виробничої санітарії, належне технічне обладнання всіх робочих місць, створювати здорові та  безпечні  умови  праці,  необхідні  для виконання працівниками НВК № 10 трудових обов’язків;

з)дотримуватись     чинного      законодавства,      активно використовувати наявні засоби  щодо  зміцнення   трудової дисципліни;

и)додержуватись умов колективного договору,  чуйно ставитись до повсякденних  потреб  працівників  закладу, дітей, учнів, забезпечувати   надання   їм установлених пільг і привілеїв;

і) організувати харчування  дітей  дошкільного  віку,  учнів і працівників закладу;

ї)своєчасно   подавати   центральним    органам    державної виконавчої   влади   встановлену   статистичну   і   бухгалтерську звітність,  а також інші необхідні відомості  про  роботу  і  стан закладу;

к)забезпечувати   належне  утримання  приміщень,  опалення, освітлення, вентиляції,  обладнання тощо.

 

5.Робочий час і його використання

 

5.1.Для  працівників  НВК № 10 установлено  п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (крім сторожів, які згідно колективного договору працюють на умовах підсумованого обліку робочого часу). П’ятиденний робочий тиждень встановлено за погодженням з управлінням освіти виконавчого комітету Вараської міської ради.

Для працівників НВК № 10 встановлено відповідний режим роботи, час початку і  закінчення   роботи  та, за потреби,   обідньої  перерви (графік роботи персоналу затверджуються директором і погоджуються профспілковим комітетом щорічно до 1 вересня поточного року). Графік роботи персоналу складається на навчальний рік і у випадку потреби може переглядатись.

Тривалість щоденної  роботи (зміни) встановлюється графіками змінності,  з додержанням тривалості робочого тижня та згідно з поданими заявами працівників (неповний робочий день), який працівники не мають права самовільно  змінювати  без дозволу і відома адміністрації.

Педагогічні працівники закладу ведуть всі види освітньої роботи з дітьми, учнями в межах робочого часу згідно встановленого тижневого педагогічного навантаження, беруть участь в методичній та науково-дослідній роботи, займаються самоосвітою відповідно до посади, навчальних планів та плану роботи закладу на поточний навчальний рік.

Облік робочого часу персоналу здійснює  особа, відповідальна за ведення діловодства в закладі.

5.2.При відсутності педагога або  іншого  працівника  закладу керівник  зобов’язаний  терміново  вжити заходів щодо його заміни іншим педагогом чи працівником.

5.3.Надурочна  робота  та робота у вихідні та святкові дні не допускається.

Залучення окремих працівників до роботи в установлені для них вихідні дні  допускається  у виняткових  випадках,   передбачених законодавством, за  наказом    керівника     з дозволу профспілкового  комітету. Робота у вихідний   день   може компенсуватися  за  погодженням   сторін   наданням   іншого   дня відпочинку.

Працівникам, яким  за умовами роботи  не  може  бути  додержана  встановлена  для  даної категорії працівників  щоденна, тижнева або місячна тривалість  робочого часу (сторожам),    за  погодженням  з  профспілковим  комітетом закладу згідно колективного договору запроваджено підсумковий облік робочого часу з тим, щоб тривалість  робочого  часу  за  обліковий  період  (місяць) не перевищувала нормального числа робочих годин.

Працівники цієї    категорії    залучаються   до   роботи   в загальновстановлені вихідні та святкові дні.  Цей час включається в місячну норму робочого часу.  Вихідні дні передбачаються для них графіком роботи на місяць. Робота в святкові дні оплачується в цьому випадку згідно колективного договору.

5.4.Керівник закладу залучає педагогічних  працівників до чергування  в  закладі.  Графік  чергування  і  його тривалість затверджує керівник  закладу за   погодженням   з   педагогічним колективом і профспілковим комітетом.

Забороняється залучати до чергування у вихідні і святкові дні вагітних жінок  і  матерів,  які  мають  дітей віком до 3-х років. Жінки, які мають дітей-інвалідів або  дітей  віком  від  трьох  до чотирнадцяти років, не можуть залучатись до чергування у вихідні і святкові дні без їх згоди.

5.5.Під час канікул,  що не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу  залучає  педагогічних   працівників   до педагогічної та   організаційної   роботи  в  межах  часу,  що  не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.

5..6. Робота органів  самоврядування    закладу  регламентується   Статутом НВК № 10.

5.7. Графік  надання   щорічних   відпусток   погоджується   з профспілковим комітетом і складається на кожний календарний рік. Перенесення відпустки на інший строк  допускається  в  порядку,  встановленому чинним законодавством.

Забороняється ненадання щорічної відпустки протягом двох  років підряд, а   також   ненадання   відпустки   працівникам   молодше вісімнадцяти років  та  працівникам,  які  мають  право  на додаткову відпустку у зв’язку з важкими та шкідливими умовами праці.

5.8. Педагогічним працівникам НВК № 10 забороняється:

а) змінювати на свій розсуд розклад занять, уроків і час роботи;

б) продовжувати або скорочувати тривалість  занять, уроків  і  перерв між ними;

в) передоручати виконання трудових обов’язків.

5.9. Іншим працівникам в робочий час забороняється:

а) відволікати   працівників закладу від виконання їх  безпосередніх професійних обов’язків для участі в різних господарських роботах,  заходах, не пов’язаних з освітнім процесом;

б) відволікання   учнів за рахунок навчального часу  на  роботу  і  здійснення заходів, не  пов’язаних  з  процесом навчання,  забороняється,  за винятком випадків, передбачених чинним законодавством.

в) передоручати виконання трудових обов’язків іншим працівникам;

г) змінювати на свій розсуд   час, змінність, тривалість роботи, час обідньої перерви або перерви на відпочинок .

 

  1. Етичні норми діяльності працівників

 

6.1. Працівники НВК № 10 зобов’язані:

а)  особистим прикладом стверджувати повагу до принципів загальнолюдської моралі: доброти, правди, справедливості, гуманізму, працелюбства, стриманості, інших добро чинностей;

б) забезпечувати емоційний комфорт дитини, захист її від фізичного та психологічного насильства;

в) негайно інформувати адміністрацію закладу про випадки насильства у сім’ї, вживати заходи щодо його попередження;

г) проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьків щодо негативного впливу жорстокого ставлення до дітей на стан їхнього психологічного і фізичного здоров’я.

д) безумовно дотримуватись    вимог професійної  етики   у випадках  отримання ними конфіденційної інформації про особу (дитину, її батьків, працівників закладу) під час виконання робочих обов’язків.

 

 

7.Заохочення за успіхи в роботі

 

7.1.За  зразкове  виконання  своїх  обов’язків,   тривалу   і бездоганну  роботу,  новаторство  в  праці  і за інші досягнення в роботі до працівників НВК № 10 можуть застосовуватись  такі заохочення :

оголошення подяки по закладу;

преміювання.

7.2.За досягнення високих результатів у навчанні й  вихованні педагогічні  працівники представляються до нагородження державними нагородами,  присвоєння  почесних  звань,  відзначення  державними преміями,   знаками,   грамотами,   іншими   видами  морального  і матеріального заохочення.

7.3.Працівникам,   які  успішно  і  сумлінно  виконують  свої трудові обов’язки,  надаються в першу чергу переваги  і  соціальні пільги в  межах  повноважень закладу.

Заохочення оголошується в наказі,  доводиться до відома всього колективу закладу і заноситься до трудової книжки працівника.

  8.Стягнення за порушення трудової дисципліни

  

8.1.За порушення трудової дисципліни до працівника НВК № 10 може  бути застосовано один з таких заходів стягнення:

а) догана;

б) звільнення.

8.2.Дисциплінарні стягнення застосовуються органом,  якому надано право прийняття на роботу   даного працівника.

8.3.Працівники,  обрані до складу профспілкових органів закладу і  не звільнені від   виробничої  діяльності,  не  можуть  бути  піддані дисциплінарному стягненню без попередньої  згоди  органу,  членами якого  вони  є;  голова  профспілкової організації – без попередньої згоди відповідного профспілкового органу  управління освіти.

До застосування   дисциплінарного   стягнення   керівник повинен зажадати  від  порушника  трудової дисципліни письмові  пояснення.  У випадку відмови працівника дати письмові пояснення складається відповідний акт.

Дисциплінарні стягнення    застосовуються    директором     безпосередньо після  виявлення  провини, але не пізніше одного місяця від дня її виявлення, не рахуючи часу хвороби працівника або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення  не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

8.4. За   кожне  порушення  трудової  дисципліни  накладається тільки одне дисциплінарне стягнення.

8.5.Дисциплінарне    стягнення    оголошується    в    наказі  і повідомляється працівникові під розписку.

8.6.Якщо  протягом  року  з  дня  накладення  дисциплінарного стягнення працівника  не  буде  піддано   новому   дисциплінарному стягненню, то  він  вважається  таким,  що  не мав дисциплінарного стягнення.

Якщо працівник  не  допустив нового порушення дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути знято до  закінчення одного   року.

Протягом   строку дії дисциплінарного стягнення  заходи  заохочення  до  працівника   не застосовуються.

Директор  має право замість накладання дисциплінарного стягнення  подати  подання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу  або  профспілкового комітету закладу.

8.7.Визначити  незаконне розголошення працівниками  конфіденційної інформації про особу (дитину, її батьків, працівників закладу), отриманої під час виконання робочих обов’язків, як суворе порушення  ними трудової дисципліни та педагогічної етики.

У випадку  підтвердження факту незаконного розголошення працівниками конфіденційної інформації про особу (дитину, її батьків, працівників закладу), отриманої  ними під час виконання робочих обов’язків, адміністрація визначає персональну дисциплінарну відповідальність працівників і за таке порушення трудової дисципліни та педагогічної етики до винного може  бути застосовано один з  заходів стягнення.

 

9.Про скорочення працівників

 

9.1. Скорочення працівників у закладі здійснюється згідно з вимогами ст.40 КЗпП України.

9.2. Переважне право на залишення на роботі у зв’язку із змінами в організації  роботи закладу мають працівники:

а) з більш високою кваліфікацією ( по результатах атестації) та якістю роботи;

б) сімейні – за наявності двох і більше утриманців;

в) в сім’ї яких немає інших членів із самостійним заробітком;

г) які мають більший стаж роботи в закладі.

 

Голова профспілкового комітету

НВК № 10                                                                                                        О.МІЦЮК

 

Директор НВК № 10                                                                                А.САКОВЕЦЬ