Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

Які мультфільми небезпечні для дитини: 9 ознак поганого мультика

З допомогою мультфільмів можна навчати, виховувати і розвивати дитину. Але не всі мультики корисні, а деякі – навіть небезпечні для психіки дітей. Тому батькам важливо ретельно вибирати мультфільми для перегляду.

Занадто яскраві кольори мультфільму. Кислотно яскраві кольори і динамічні сцени зі спалахами на екрані перенасичують психіку дітей. Якщо дивитися такі мультики ввечері, то дитина буде збудженою, і батькам буде складно укласти її спати. Крім того, яскраві мультфільми можуть негативно вплинути на зір дитини і навіть спровокувати у хворих дітей напад епілепсії.

Гучний звуковий супровід. Різкі звуки, напружена музика пригнічують дитячу психіку, викликають головний біль і підвищену тривожність.

Присутність сцен агресії і насильства. Слід уникати мультфільмів, де герої виявляють підвищену агресію по відношенню один до одного, постійно б’ються, завдають шкоди оточуючим, а також демонстрації атрибутів смерті (знаряддя вбивств, кладовища, кров, черепів). Дитина після перегляду може проявити агресію і жорстокість в реальному житті.

Погана поведінка героїв ніяк не карається, а іноді навіть вітається. У мультику персонажі можуть ображати, грабувати, вбивати і при цьому не піддаватися осуду і покарання. У маленьких дітей складається уявлення про вседозволеності, руйнуються еталони гарної поведінки, знімаються соціальні заборони. Також слід уникати мультиків, в яких відсутня чітка межа між добром і злом, де навіть позитивні герої можуть зробити погані вчинки заради своїх інтересів.

На екрані демонструється небезпечна для життя поведінка.Мультики, де персонажі стрибають з дахів, бігають по проїжджій частині, наражають на небезпеку своє життя, чинять негативний вплив на інстинкт самозбереження у дітей. Дошкільнята схильні наслідувати улюблених героїв, і такі приклади можуть обернутися травмами і страшною бідою для родини.

Сцени неповаги до людей, рослин і тварин. У багатьох сучасних мультиках є глузування, знущання над слабшими, безпорадними героями, потворне ставлення до старості, материнства. Якщо улюблений герой невихований, задерикуватий і грубий, дитина теж буде себе так поводити.

Потворні, несимпатичні персонажі. Для дітей зовнішність героїв дуже важлива, адже вони ідентифікують себе з ними. Якщо дитина бачить на екранах чудовиськ, монстрів, потворних героїв, то страждає її внутрішній світ, самовідчуття. Різкі вугловаті форми супергерої можуть сприйматися дівчатками як зразок майбутнього чоловіка, а великоокі таємничі і загадкові героїні – як ідеал для хлопчиків.

Нестандартні приклади рольової поведінки. Багато сучасних мультиків показують мужніх жінок, які носять чоловічий одяг, проявляють вольові риси характеру і демонструють силу, і навпаки. У дошкільному віці відбувається статева ідентифікація дітей. Перегляд таких сцен може чинити негативний вплив на поведінку дитини.

Жаргонні, нецензурні вирази. Навіть у найкультурніших мультиках деколи проскакують такі вирази. Діти відразу запам’ятовують “цікаві” слова. Батьки говорять одне, а мультики показують, що лаятися можна.

 

Матеріал із сайту http://gazeta.ua