Вараський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №10 Вараської міської ради

Освітній реформі- бути! Верховна Рада прийняла новий Закон «Про освіту».

  Вітаємо! 5 вересня 2017 року Верховна Рада України прийняла нову редакцію Закону “Про освіту”, який започатковує реформу освіти в Україні. “За” проголосували 255 народних обранців.

Коротко про головне — що зміниться з ухваленням нового Закону “Про освіту”

Середня освіта — 12 років

Документ передбачає три рівні загальної середньої освіти:

1. Початкова освіта тривалістю чотири роки;

2. Базова середня освіта, що триватиме п’ять років;

3. Профільна середня освіта тривалістю три роки.

Таким чином, для здобуття повної середньої освіти потрібно 12 років. Варто зауважити, що навчання на бакалавріаті становитиме три роки замість чотирьох, як зараз.

Контроль над учителями і нова зарплата

Місцеві управління більше не контролюватимуть роботу вчителів.

Де і як підвищувати кваліфікацію вирішуватиме сам учитель, адже зникне монополія інститутів післядипломної освіти. Зарплату вчителям піднімуть до чотирьох прожиткових мінімумів, що становить у середньому 6,5 тис. грн. Після сертифікації вчителю можуть дати і 20-процентну надбавку до окладу.

Проект закону передбачає виділення асигнувань з державного бюджету на освіту в розмірі не менше 7% ВВП. Сам проект розрахований на чотири роки.

Вибори директора школи

У разі ухвалення законопроекту, директор школи зможе керувати навчальним закладом лише дві каденції по шість років.

Вибирати директора буде незалежна комісія під час конкурсу. Проте до другого читання збільшили кількість членів комісії. Замість 11 їх стало 70. Таким чином, четверта частина комісії складатиметься з чиновників, ще половина — із залежних від чиновників людей і лише 25% незалежних експертів.

Школа компетентності

Згідно з документом, середню освіту чекає перехід від надання учневі набору знань до отримання ним компетенцій.

Мається на увазі, що вчителі не просто даватимуть знання, а й навчатимуть застосовувати їх на практиці та працювати в групах.

Публічні фінанси

Для того щоб припинити збирати побори з батьків, на сайті кожного навчального закладу адміністрація буде зобов’язана вказувати скільки і з яких джерел надійшло коштів і на що вони були витрачені.

Мовна політика

Мовою освітнього процесу є українська. Представникам корінних народів і національних меншин надається право на навчання рідною мовою поряд з державною.

Це право реалізується через окремі навчальні заклади, класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини і корінного народу поряд з українською мовою.

Також у навчальних закладах відповідно до освітньої програми одна або кілька дисциплін можуть викладатися двома і більше мовами — державною, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Академічна етика

У законопроекті окремою статтею вводиться термін «Академічна доброчинність».

Це сукупність етичних принципів і визначених законом правил, якими повинні керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання і проведення наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) робіт.

Зокрема, необхідно посилатися на джерела інформації в разі використання чужих ідей, розробок, тверджень і відомостей. Дотримуватися норм законодавства про авторське і суміжні права. Забороняється плагіат, списування, фальсифікації, обман, хабарництво, необ’єктивне оцінювання тощо.

Посилання https://osvitoria.media/experience/shho-zminytsya-z-uhvalennyam-novogo-zakonu-pro-osvitu/